Keramische vezels

Het zijn vezels die je bijna niet kan zien, maar die bij het inademen voor gezondheidsschade kunnen zorgen. Keramische vezels, onderdeel van de zogenaamde Man Made Mineral Fibers (MMMF), zijn vezels die toegepast zijn als isolatiemateriaal in de industriële omgeving. Als deze vezels vrijkomen, kunnen ze, net als asbest, schadelijk zijn voor de gezondheid.

Bij SMART Advies zorgen we ervoor dat je inzicht krijgt of er isolatiematerialen met keramische vezels op uw locatie aanwezig zijn en geven we advies hoe je er op een juiste manier mee om kunt gaan zodat een veilige werkomgeving wordt behouden.

Keramische vezels kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.

Keramische vezels gevonden?

SMART Advies ontzorgt je van A tot Z.

Neem contact met ons op

Wat zijn keramische vezels?

Keramische vezels zijn door de mens gemaakte vezels (vandaar de naam), die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het is dan ook zaak om voorzichtig met deze vezels om te gaan. Wie ze aantreft, doet er goed aan om een expert in te schakelen, om zodoende tot een gedegen plan te komen. Dit plan kan de verwijdering van de keramische vezels betekenen, maar ook juist het beheren ervan. Het enige dat vooraf zeker is, is dat het plan altijd is gericht op het creëren van een veilige werkomgeving.

Het einddoel van je project bepaalt de weg die we bewandelen

De aanpak van keramische vezels verschilt natuurlijk per geval. Net zoals bij onze aanpak van asbest, stemmen we vooraf de doelstelling af voordat we gaan bepalen hoe we tot dit doel gaan komen. Is het van belang dat al het materiaal verwijderd moet worden, dan maken we een plan waarin dit geregeld wordt. Is het doel echter een project waarbij het materiaal kan blijven zitten, dan gaan we een plan opstellen waarin dit naar voren komt; beheersing van de keramische vezels kan net zo effectief zijn als het verwijderen ervan.

Keramische vezels gevonden, wat nu?

Bij SMART Advies houden we er altijd een vast stappenplan op na als er stoffen gevonden worden waar je mee aan de slag moet. Op die manier stemmen we onze handelingen precies af op jouw wensen en behoeftes en weet je zeker dat precies dat gebeurt dat nodig is om een veilige werkomgeving te behouden - niet meer en niet minder.

Stap 1: inventarisatie

Allereerst wordt er een volledige inventarisatie gedaan. Waar hebben we mee te maken? Wat is er aanwezig aan keramische vezels, hoeveel is het en waar zit het allemaal? En, als we dat bepaald hebben, wat zijn de risico’s ervan? Op basis hiervan kunnen we vaststellen wat er gedaan moet worden, maar ook wat de impact is op een revisie, sloopproject of verbouwing. Met andere woorden: wat wil je dat we met de keramische vezels gaan doen? Beheersen, verwijderen of beide?

De eerste stap bij signalering van keramische vezels is het doen van een volledige inventarisatie.

Stap 2: het opstellen van een plan

Als we alle benodigde informatie binnen hebben, gaan we een plan maken om al die om te komen tot een veilige werklocatie. In dit plan staat precies wat je moet doen om netjes en veilig van de keramische vezels af te komen, of wat je moet doen om ze goed te kunnen blijven beheersen. Mocht het wenselijk zijn, dan zetten we in dit plan gelijk ook de contactgegevens van specialisten die je hiermee kunnen helpen.

Stap 3: de uitvoering van het plan

De derde en laatste stap die we zetten, is het daadwerkelijk uitvoeren van het plan. Dit kan je zelf doen, maar het kan ook zo zijn dat je liever een expert in de arm neemt. Mocht dat laatste het geval zijn, dan hebben in stap 2 al doorgenomen wie je kan helpen om alles tot een succesvol einde te brengen. Wil je het liever zelf doen, of is het niet nodig om een externe partij in te huren, dan staat het je helemaal vrij om zelf de handen uit de mouwen te steken.

Hulp nodig bij het verwijderen of beheersen van keramische vezels?

SMART Advies ontzorgt je van A tot Z.

Neem contact met ons op

Hulp nodig bij keramische vezels? SMART Advies staat voor je klaar

SMART Advies is ervaren in het inventariseren en het organiseren en begeleiden van een veilig verwijdering van gevaarlijke stoffen. Asbest, maar ook Chroom 6 of zware metalen in verfsystemen worden stuk voor stuk geïnventariseerd, onderzocht en uiteindelijk verwijderd of beheerd. Heb je vragen over onze werkwijze, of wil je meer weten over de mogelijkheden tot een samenwerking? Of heb je vermoedelijk keramische vezels gevonden en wil je er op de best mogelijke manier mee omgaan? Neem dan vooral contact met ons op en we zorgen dat je snel geholpen wordt.