Zware metalen

Wie bezig is met een (ver)bouwproject, kan zware metalen tegenkomen. En wie zware metalen tegenkomt, zal daar iets mee moeten doen. Veel zware metalen kunnen giftig zijn en de wet schrijft voor dat je je werknemers niet mag blootstellen aan giftige stoffen. Maar wat ga je ermee doen? Hoe los je het op, zonder je project in gevaar te brengen? SMART Advies helpt je ermee en zorgt ervoor dat de zware metalen op de juiste manier behandeld worden, zonder dat het einddoel van je project hieronder hoeft te lijden. En is je kennis over zware metalen beperkt? Geen zorgen, we begeleiden je van begin tot eind, zodat je je nergens zorgen over hoeft te maken.

SMART Advies helpt bij het verwijderen van zware metalen.

Zware metalen gevonden?

SMART Advies ontzorgt je van A tot Z.

Neem contact met ons op

Wat zijn zware metalen?

Zware metalen zijn metalen met een hoge atoommassa en als het over ‘zware metalen’ gaat, gaat het vaak over de giftige varianten. Denk hierbij aan metalen als lood, kwik, cadmium, barium en thallium. Deze metalen kunnen zorgen voor metaalvergiftiging; een vorm van vergiftiging die op de lange termijn kan leiden tot ernstige aandoeningen. Die vergiftiging is ruwweg op te delen in twee vormen; acute metaalvergiftiging en chronische metaalvergiftiging. Bij een acute vergiftiging krijgt iemand binnen korte tijd een hoge dosis zware metalen binnen, terwijl een chronische vergiftiging langer duurt, maar ook kan uitgroeien tot een serieus gezondheidsprobleem.

Wat zijn de meest voorkomende zware metalen?

We hebben ze al even genoemd, maar het kan geen kwaad om de belangrijkste, meest voorkomende zware metalen op een rij te zetten en aan te geven waar ze vaak in voorkomen.

  • Lood - Lood komt vaak voor in oude verf, batterijen en producten die gemaakt zijn van rubber en glas. Lood kan erg giftig zijn en voor serieuze gezondheidsklachten zorgen, zoals hersenschade bij jonge kinderen en verminderde cognitieve vaardigheden bij volwassenen.
  • Kwik - Kwik is kankerverwekkend en zit in zaken als oude thermometers, barometers en industriële klokken.
  • Nikkel - Nikkel is vooral gevaarlijk als je er een overdosis van binnen krijgt. Het is vaak terug te vinden in juwelen, prothesen en munten.
  • Cadmium - Cadmium wordt uitgestoten door fabrieken, mijnen en door huishoudelijk afval. Doordat het vervolgens in de grond terecht komt, kan het zo in ons voedsel belanden. Ook rokers inhaleren dagelijks een forse hoeveelheid cadmium.
  • Arsenicum - Een zeer giftige stof, die kan leiden tot allerlei soorten kanker. Hout werd nogal eens bewerkt met arsenicum, dus wie rook of zaagsel ervan inademt, neemt arsenicum tot zich.

Voor al deze stoffen geldt: overdaad schaadt. Wie er veelvuldig aan blootgesteld wordt, kan hier de zeer nadelige gevolgen van ondervinden. Daarom is het zo belangrijk dat je er goed mee omspringt als je het tegenkomt in een omgeving waar langdurig gewerkt wordt, zoals een bouwproject.

SMART Advies helpt met zware metalen in drie stappen

SMART Advies is gespecialiseerd in het lokaliseren van en adviseren over gevaarlijke stoffen. Kom je zware metalen tegen, dan is het verstandig om contact met ons op te nemen, zodat we ervoor zorgen dat je er op de juiste manier mee omspringt

  • Inventarisatie - Door de inventariseren bepalen we eigenlijk twee dingen: het doel van je project en de hoeveelheid zware metalen die er zijn. Door die twee punten met elkaar te combineren, weten we wat we vervolgens moeten doen. Halen we de zware metalen weg, of is dat niet nodig?
  • Advies - Aan de hand van deze inventarisatie volgt een advies over de te nemen stappen. We weten nu wat de bedoeling is van het project en we weten ook wat er aanwezig is aan zware metalen. Op basis hiervan maken we een stappenplan, zodat je goed met deze stoffen omspringt in het licht van je project.
  • Begeleiding - Omdat je liever met een project bezig bent dan met het afhandelen van zware metalen, zorgen we ook voor de juiste begeleiding. We helpen je stap voor stap door het proces en schakelen de juiste partijen in als dit nodig is. Met andere woorden: we ontzorgen je totaal.

Het doel van het project is altijd leidend

We hebben het al even aangestipt, maar het is belangrijk om te benadrukken: het doel van je project is leidend in de stappen die we gaan zetten. Daarom willen we bij de inventarisatie heel precies weten wat je allemaal wilt. Op die manier weten we namelijk ook op welke manier de zware metalen voor gevaar kunnen zorgen en dat kunnen we vervolgens wegnemen. Zo vraagt een sloopproject een andere handelswijze dan een verbouwing. Soms moeten de zware metalen verwijderd worden, maar in andere projecten hoeft dat helemaal niet nodig te zijn. In zulke gevallen kan het prima blijven zitten waar het zit, maar is het verstandig om regelmatig te monitoren of het allemaal nog steeds veilig is.

Zware metalen netjes en veilig verwijderen dankzij SMART Advies.

Zware metalen gevonden?

SMART Advies ontzorgt je van A tot Z.

Neem contact met ons op

Neem contact met ons op

Op zoek naar een partij die je goed en begeleidt en ervoor zorgt dat je precies doet wat je moet doen om je project tot een goed einde te brengen? SMART Advies staat voor je klaar en zorgt ervoor dat het je aan niets ontbreekt. We werken snel, nauwkeurig en met jouw wensen bovenaan onze prioriteitenlijst. Neem contact met ons op voor een afspraak, of het stellen van vragen. We helpen je graag!