Asbestinventarisatie in Drenthe

Het is de stof die je absoluut niet wilt tegenkomen, maar waar je in veel gebouwen zeker niet omheen kan: asbest. En met asbest komt een enorme hoeveelheid regelgeving. Regelgeving die is bedoeld om de risico’s ervan zo klein mogelijk te houden, maar die altijd leidt tot flink wat oponthoud en een behoorlijke papierwinkel. Door een goede asbestinventarisatie in Drenthe te doen, wordt het echter al snel een stuk overzichtelijker en kan je er zelfs voor kiezen om het hele proces uit handen te geven. Bij SMART Advies zorgen we niet alleen voor een goede inventarisatie, maar ontzorgen we je van begin tot eind.

Asbest inventarisatie nodig?

SMART Advies stelt een duidelijk plan op.

Neem contact met ons op

Waarom een asbestinventarisatie in Drenthe?

Iedereen kent het woord asbest , maar wat is het precies en waarom komt er zo’n papierwinkel kijken bij het goed verwerken ervan? Om te beginnen: asbest is een soort verzamelnaam. Onder die noemer vallen enkele natuurlijke mineralen, die bij beschadiging uiteen vallen in bijzonder kleine vezels, die met het blote oog niet te zien zijn. Deze vezels kunnen worden ingeademd en hier zit het voornaamste probleem; ingeademde asbest kan leiden tot een variëteit aan ziektes, waaronder longkanker en asbestose.

Een asbestinventarisatie in Drenthe geeft rust.

Waarom is het zo’n groot probleem?

Een asbestinventarisatie is nodig, omdat asbest nog altijd overal voorkomt. Voordat bekend werd dat asbest een schadelijke stof is als hij wordt ingeademd, is het gebruikt in een enorme hoeveelheid gebouwen. Tot diep in de jaren ‘80 werd het gebruikt vanwege het feit dat het bijzonder sterk is, amper slijt, goed isoleert en brandwerend werkt. Tel daarbij op dat het materiaal ook nog eens bijzonder goedkoop is en er werd alom gedacht dat asbest het wondermiddel was dat eigenlijk geen nadelen had. Dat wil zeggen, totdat bekend werd dat het wel degelijk een schadelijke invloed kan hebben op de gezondheid.

Wat zijn de effecten op de gezondheid?

Asbest wordt gevaarlijk als het beschadigt en de meest voorkomende beschadigingen komen door brand. Als asbest in gebonden toestand verkeert, is er geen probleem. Dan is het inderdaad die sterke, goedkope en isolerende stof die men altijd dacht dat het was. Echter, zodra het beschadigt wordt dat helemaal anders. De kleinste vezels worden ingeademd en kunnen ziekte veroorzaken als:

  • Asbestose
  • Fibrose
  • Longkanker
  • Pleuraverdikking

Het vervelende van dit alles is niet alleen dat je er dus goed ziek van kunt worden, maar ook dat die ziektes zich pas laten zien na verloop van tijd. Vele jaren nadat je hebt blootgestaan aan asbest, komen de ziektes pas aan het licht. En als dat eenmaal zo is, is er eigenlijk niets meer aan te doen.

Wie kiest voor een asbestinventarisatie in Drenthe, weet zeker dat het op de juiste manier afgehandeld wordt.

Een goede asbestinventarisatie in Drenthe is dus noodzaak

Omdat asbest dus echt iets kan zijn dat flinke schade toebrengt, is het belangrijk om er goed mee om te gaan als het gevonden wordt in gebouwen waar aan gewerkt wordt. Wie tijdens een verbouwing asbest tegenkomt, zal dit moeten melden. In veel gevallen moet het verwijderd worden volgens bepaalde regels. Asbest mag niet bewerkt worden, niet langer verwerkt worden en het in voorraad houden van asbesthoudende producten is niet toegestaan. En sinds 2019 kan je zelfs subsidie krijgen op het verwijderen van asbest, omdat de overheid het graag stimuleert.

Het is echter lang niet altijd handig - of nodig - om maar direct als een kip zonder kop te gaan regelen bij de vondst van asbest. In plaats daarvan is het juist bijzonder verstandig om eerst eens rustig te bekijken wat je precies hebt aangetroffen. Op die manier kan je namelijk verstandige besluiten nemen, die afgestemd zijn op je persoonlijke situatie. Een goede asbestinventarisatie in Drenthe is zodoende van groot belang, als je verstandige stappen wilt zetten. Stappen die leiden tot een oplossing die niet nodeloos ingewikkeld is en die volledig gericht is op jouw situatie en jouw project. Bij SMART Advies zetten we het einddoel van je project namelijk altijd bovenaan de prioriteitenlijst.

Een asbest inventarisatie in Drenthe, hoe ziet dat eruit?

Als we een asbest inventarisatie in Drenthe gaan doen, zorgen we er allereerst voor dat we goed voor ogen hebben wat het doel van het project is waar je mee bezig bent. Werk je aan een simpele verbouwing, of is het juist een sloopproject, waarbij alles uiteindelijk moet worden afgevoerd? De reden dat we dit zo nauwkeurig bepalen is simpel: het einddoel van het project is leidend in de stappen die we gaan doorlopen. Je kan asbest vinden zonder dat het tot een gevaarlijke situatie kan leiden, maar je kan ook asbest vinden dat wel degelijk volgens een stappenplan weggehaald moet worden.

Monitoren versus verwijderen

Ruwweg zijn er twee mogelijkheden bij het vinden van asbest: je laat het zitten of je gaat het verwijderen. Zoals we net al hebben verteld, is asbest in vaste vorm volledig zonder gevaar. Kom je het dus tegen tijdens een verbouwing en staat het je niet in de weg, dan kan het goed zijn dat een asbestinventarisatie in Drenthe uitwijst dat het helemaal niet verwijderd hoeft te worden. Het vormt geen gevaar, het hoeft niet weggehaald te worden om te verbouwing mogelijk te maken. Het enige wat je dan hoeft te doen, is het af en toe laten inspecteren. Op die manier weet je altijd zeker dat het zonder gevaar is, en blijft.

De andere mogelijkheid is, dat je asbest tegenkomt als het wel degelijk verwijderd moet worden. Ook dit kan een verbouwing zijn, maar bijvoorbeeld ook een sloop. En dan moet je wel degelijk actie ondernemen. Dan is de asbest-inventarisatie in Drenthe de eerste stap in een vrij uitgebreid plan, die de afhandeling van asbest volledig behandelt. In dat geval is het belangrijk dat de juiste stappen genomen worden, zodat je altijd voldoet aan de regels en je nooit onnodig in gevaar komt.

Asbest verwijderen in drie stappen

Het verwijderen van asbest gaat in drie grote stappen. Al deze stappen zijn goed doordacht en SMART Advies kan ervoor zorgen dat het volledig uit handen genomen wordt, zodat je jezelf niet hoeft te verdiepen in de regelgeving en gewoon lekker snel je project weer kan hervatten. Onze werkwijze is als volgt:

  • Stap 1: inventarisatie - De eerste stap is dus de asbest-inventarisatie in Drenthe. Hierbij komt een expert langs, die uitgebreid gaat onderzoeken hoeveel asbest er aanwezig is, waar het zit en wat het doel van het project is waar aan gewerkt wordt. Deze inventarisatie gebeurt zo uitgebreid mogelijk, zodat je volledige duidelijkheid hebt en je niet bang hoeft te zijn dat er per ongeluk toch iets gemist wordt.

  • Stap 2: het opstellen van een plan - Is de asbestinventarisatie in Drenthe afgerond, dan gaan we over tot het opstellen van een duidelijk plan. In dit plan wordt precies uitgetekend hoe we tot een goede afronding van je project kunnen komen met de situatie die we nu hebben. Moet er asbest verwijderd worden, dan staat in dit plan precies hoe dat gaat. Kan het blijven zitten, dan stellen we een plan op waarin duidelijk wordt hoe regelmatig het gecontroleerd moet worden, om er zeker van te zijn dat het zonder gevaar blijft.
  • Stap 3: het uitvoeren van het plan - Vervolgens wordt het plan tot uitvoering gebracht. Dit kan een vrij ingewikkeld geheel zijn en dus kan SMART Advies ervoor zorgen dat er gespecialiseerde bedrijven worden ingeschakeld om al het werk - en dus de zorgen en de tijd - uit handen te nemen. Op die manier weet je niet alleen zeker dat het goed gebeurt, maar ook dat het zo snel mogelijk gaat. Deze ontzorging is belangrijk, omdat de regelgeving omtrent asbest ingewikkeld is en het kan betekenen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

SMART Advies neemt de zorgen weg

Bij SMART Advies hebben we uitgebreide ervaring met het aanpakken van asbest en dus zijn we de partij bij uitstek om in te schakelen als je tijdens een project deze stof tegenkomt. We komen op afspraak, maar kunnen ook snel komen opdraven als de aanvraag de nodige spoed heeft. Wie een afspraak maakt met SMART Advies voor een asbestinventarisatie in Drenthe, weet dat de inventarisatie snel en met oog voor detail gebeurt. Wij houden het einddoel van je project altijd scherp in de gaten en stellen ons volledige plan af op de wensen van onze klanten. En wees niet bang voor een papierwinkel, of een woud van regels en uitzonderingen; wij kennen ze allemaal en zorgen ervoor dat je zorgeloos en snel verder kunt met je project.

Vragen? Neem contact met ons op

Heb je asbest gevonden en wil je weten hoe we je het beste van dienst kunnen zijn? Of zit je gewoon te springen om een asbestinventarisatie in Drenthe? Neem dan vooral contact met ons op. Onze experts staan voor je klaar en komen graag bij je langs voor een uitgebreide inspectie en een gedegen plan. Op die manier heb je geen zorgen meer over de aanwezigheid van asbest en weet je zeker dat het op een verantwoorde en juiste manier wordt aangepakt, zonder dat het je nodeloos veel tijd kost, of enorm in de papieren gaat lopen.

Asbest inventarisatie nodig?

SMART Advies stelt een duidelijk plan op.

Neem contact met ons op