Asbest isolatieplaten herkennen

minuten leestijd


Waar vroeger in Nederland veel gebruik werd gemaakt van asbest, bleek later dat er juist grote nadelen aan verbonden waren. Asbest isolatieplaten bijvoorbeeld zijn plat en werden veel gebruikt ter afwerking van gebouwen. Maar wat weten we van asbestplaten vinden en hoe kun je asbest isolatieplaten herkennen? Je leest er alles over in dit artikel.

In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:

Wat zijn asbest isolatieplaten?

Asbestplaten komen in verschillende vormen. Zo zijn er asbest golfplaten, asbest vlakke platen en asbest isolatieplaten. Asbest isolatieplaten werden vroeger op vele manieren toegepast. Hier werd voornamelijk gebruik van gemaakt in kleine ruimtes als kelders en zolders, maar toch werd er ook wel eens een complete gevel mee bekleed. Maar waarom vormden asbestplaten dan destijds een goede isolatielaag? De platen waren vlak, goedkoop en ook nog eens brandbestendig.

Daarnaast zie je asbest isolatieplaten ook terug in meterkasten en achter verwarmingen. Die asbest isolatieplaten kun je herkennen aan de honingraatstructuur. In objecten en gebouwen van voor 1993, is de kans groot dat er asbesthoudende materialen zijn gebruikt.

Hier kun je asbest isolatieplaten tegenkomen

  • Gebouwen gebouwd voor 1993
  • Kelders of zolders
  • Dakbeslag of onderdak
  • Rondom radiatoren of kachels
  • Ventilatiekanalen

Hoe asbest isolatieplaten herkennen?

In de meeste gevallen zijn asbestplaten hecht gebonden. Dit betekent dat het gaat om een vaste toepassing waarbij schadelijke vezels niet snel vrij kunnen komen. Als deze vezels wel vrijkomen kunnen ze veel schade veroorzaken. Maar hoe kun je asbest isolatieplaten nou herkennen? Asbestplaten zijn vrij dun en hebben een wit/grijs uiterlijk. Daarnaast kun je ook een licht zwarte verwering aan aanhechtingsplaatsen tegenkomen.

Het kan ook zijn dat asbesthoudende materialen bewerkt zijn, waardoor ze een ander soort kleur hebben. Asbest is daarom niet aan een specifieke kleur te herkennen. Nu denk je misschien: kan ik asbest isolatieplaten herkennen aan een bepaalde geur? We zouden je willen adviseren om niet aan verdachte materialen te ruiken, want het inademen van asbestvezels kan schadelijk zijn. Asbest is volledig geurloos.

Asbest isolatieplaten herkennen en verwijderen

Zodra je asbest isolatieplaten hebt kunnen herkennen en je ziet dat deze in slechte staat zijn, is het zeer aangeraden om deze te verwijderen. Hier moet je vooral goed op letten wanneer je een oudere woning gaat verbouwen. In niet hecht gebonden toestand kunnen asbest isolatieplaten vezels verspreiden door de lucht en dit kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. SMART advies kan je helpen asbest isolatieplaten vakkundig te verwijderen.

Zijn asbestplaten gevaarlijk voor je gezondheid?

Alle asbesthoudende materialen zijn gevaarlijk voor je gezondheid. Om die reden is het dus van belang dat je weet hoe je asbest herkennen kunt. Echter gaat het bij asbest isolatieplaten om hechtgebonden asbest en dat is vooral schadelijk bij schade of breuk in het materiaal. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Hoek afgebroken
  • Geboorde gat in een plaat
  • Beschadigd en verweerd door ouderdom
  • Blootliggende asbestvezels door eerdere impact

Wat zijn de kosten van asbest isolatieplaten verwijderen?

De kosten van het verwijderen van asbest isolatieplaten staan niet vast. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het aantal platen of aantal vierkante meter platen dat moet worden verwijderd. Daarnaast moet ook worden vastgesteld onder welke condities de platen verwijderd moeten worden. Tot slot moet ook altijd gekeken worden naar het gewicht van de platen. De kosten van het verwijderen van asbest isolatieplaten kan worden vastgesteld in een asbest inventarisatie.

Hulp nodig bij asbest?

SMART Advies helpt je graag!

Neem contact met ons op