Hoe kun je asbest herkennen?

minuten leestijd

Asbest herkennen is lastiger dan je denkt

Wil je uitsluiten of er asbest aanwezig is in je woning? Dan moet je wel weten waar je op moet letten om asbest te kunnen herkennen. Wat is asbest eigenlijk precies, hoe ziet het eruit en waar wordt asbest vaak gevonden in en om het huis? Wij vertellen het je in dit artikel zodat jij weet hoe je asbest kunt herkennen.

In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:

    Wat is asbest?

    Om asbest te kunnen herkennen is het handig dat je eerst weet wat asbest precies is. Asbest is een verzamelnaam voor een aantal voorkomende mineralen, welke zijn opgebouwd uit microscopisch kleine vezels. Het is een grondstof die vanaf het einde van de tweede wereldoorlog tot in de jaren ‘80 gebruikt veel gebruikt werd in de bouw. Redenen van de populariteit van het materiaal waren de brandwerendheid, sterkte en het feit dat het materiaal slijtvast en isolerend is.

    Het materiaal kan op twee verschillende manieren worden toegepast:

    • Losgebonden asbest: Hierbij zit het asbest niet vast aan het materiaal, waardoor de vezels vrij makkelijk los kunnen komen en schadelijke gevolgen kunnen hebben. Denk hierbij aan de onderlaag van een vloerzeil of isolatiekoord.
    • Hechtgebonden asbest: Hierbij zit het asbest stevig vast aan of in het materiaal, waardoor het een stuk minder snel los komt. Bij het afbreken van het materiaal kan het asbest wel loskomen en schade aanrichten. Denk qua materialen aan cement, golfplaten of harde plafondplaten.

    De uiterlijke kenmerken van asbest

    Het materiaal zelf heeft een witte, blauwe of bruine kleur, waarvan witte asbest het meeste wordt toegepast. Asbesthoudende materialen hebben vaak een vezelige structuur.

    Zowel aan de kleur als aan de structuur heb je eigenlijk niet zoveel als je op zoek bent naar asbest in huis. Het materiaal zit vaak zo goed verwerkt, waardoor je het aan de buitenkant niet ziet. Je ziet namelijk de kleur van het materiaal zelf en niet van de asbest. In sommige materialen is de vezelige structuur wel te zien, maar veelal is dit niet het geval.

    Wanneer is je woning gebouwd?

    Het is erg lastig om asbest met het blote oog te herkennen, maar er zijn wel andere factoren die een aanwijzing kunnen zijn voor asbest in je woning. De belangrijkste hiervan is het bouwjaar van je woning. Asbest was in het verleden een populair materiaal binnen de woningbouw, waardoor het in veel oude woningen nog aanwezig is. Toen duidelijk werd dat het om een schadelijk materiaal ging, werd het verboden om dit te gebruiken. Losgebonden asbest mag vanaf 1983 al niet meer verkocht worden en hechtgebonden asbest wordt vanaf 1994 niet meer gebruikt. Is uw woning van voor 1994, dan kan het dus voorkomen dat er asbest in uw bouwmateriaal zit.

    Heb je het vermoeden dat er asbest in je woning te vinden is en is je woning van voor 1994? Dan kan het zeker geen kwaad om hier verder onderzoek naar te laten plegen.

    Asbest komt veel voor in oude gebouwen

    Op welke plekken in huis vind je asbest?

    Wanneer je je woning controleert op asbesthoudende materialen, dan is het wel handig dat je weet waar je op moet letten. Asbest is een (inmiddels verboden) grondstof wat veel voorkomt in oude gebouwen en producten. Over het algemeen zijn er vijf plekken in en om het huis waar asbest het meest voorkomt:

    • Golfplaten daken (bijvoorbeeld op schuur): bij een golfplaten dak kun je zelf controleren of er asbest in zit door het NT + KOMO nummer te controleren op de één a laatste of laatste plaat. Staat er NT op de golfplaat, dan bevat het dak geen asbest. Staat er een andere markering? Dan gaat het wel om asbesthoudende golfplaten.
    • Onder vinyl vloerbedekking
    • In het schoorsteenkanaal
    • In brandwerende platen rondom de CV ketel
    • In dakbeschot

    Dit zijn overigens niet de enige plaatsen in huis waar asbest voor kan komen, denk bijvoorbeeld ook aan tussenwanden, een verlaagd plafond in het toilet of aan gevelpanelen.

    Zeker weten dat het om asbest gaat?

    We zeiden het al eerder, maar asbest zelf herkennen is erg lastig. Bij een golfplaten dak kom je er vaak nog wel uit als je weet waar je op moet letten, maar bij andere materialen wordt het toch al gauw te lastig. Het inschakelen van een expert is dan ook vaak de enige manier om zeker te weten of het om asbest gaat of niet. Een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf kan het materiaal onderzoeken en daarmee bevestigen of uitsluiten dat het om asbest gaat. Gaat het om asbest? Dan kan dit bedrijf je ook advies geven over de te nemen vervolgstappen.

    Hulp nodig bij asbest?

    SMART Advies helpt je graag!

    Neem contact met ons op