Wat is asbest?

minuten leestijd

Asbest bestaat uit fijne, microscopisch kleine vezels

Asbest is een term die veelgehoord is, vooral als je een huis wilt gaan kopen of als je in de bouw werkt. Toch is de term voor velen nog redelijk onbekend, want wat is asbest nu precies? Wat het is, hoe je het kunt herkennen en wat je eraan moet/kunt doen lees je in dit artikel.

In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:

    Asbest: wat is het?

    Laten we beginnen met wat de definitie van asbest is: ‘Asbest is een verzamelnaam voor een aantal voorkomende mineralen (silicaten), die zijn opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels’. Het is een natuurlijk product dat als delfstof (gesteenten en mineralen die een economisch nut hebben voor de mensheid) gewonnen wordt in Zuid-Amerika en Rusland. Asbest werd vanaf 1945 tot in de jaren ‘80 veel gebruikt bij de realisatie van woningen en gebouwen. Het materiaal is sterk, slijtvast, brandwerend en isolerend. Vooral deze laatste twee zorgden ervoor dat het een populair materiaal was om te gebruiken.

    Tegenwoordig wordt het materiaal niet meer gebruikt en is het zelfs verboden (sinds 1 juli 1993), omdat er duidelijk is geworden dat mensen ziek kunnen worden wanneer ze de vezels inademen.

    Welke soorten asbest zijn er?

    Asbest kan worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen, de spiraalvormige en de rechte vorm. Bij de spiraalvormige kun je denken aan chrysotiel (witte asbest) en bij de rechte asbest kun je denken aan crocidoliet (blauwe asbest), amosiet (bruine asbest), tremoliet (grijze asbest) en anthophylliet (groene asbest).

    Door de jaren heen is asbest op verschillende manieren toegepast en verwerkt in materialen. De bekendste toepassingen in Nederland zijn:

    • Asbestcement: wordt gevonden in golfplaten, bouwmateriaal en waterleidingen
    • Asbesttextiel: wordt gevonden in brandweerpakken en gordijnen
    • Asbestpapier/karton: wordt gevonden in vloerbedekking en plaatmateriaal
    • Asbest-remvoeringen: wordt gevonden in auto’s, vrachtwagens, bussen en treinen
    • Asbestisolatie: wordt gevonden in ovens, ketels, leidingen en schepen
    • Asbesthoudende pakkingen: wordt gevonden in de industrie en verwarmingen

    Zo herken je asbest in en om het huis

    Tegenwoordig kun je ervan uitgaan dat asbest niet meer gebruikt wordt bij nieuwe bouw of productie. In een ouder huis of een ouder product kan er nog wel asbest aanwezig zijn. Asbest bestaat uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. De asbest heeft vaak een witte tot lichtgrijze kleur. Wanneer je een vermoeden van asbest hebt in of om je woning, dan kun je het beste contact opnemen met een expert. Deze expert kan onderzoeken of het echt om asbest gaat aangezien asbest herkennen met het blote oog erg lastig is.

    Asbest is lastig te herkennen met het blote oog

    Waarom je asbest niet in je buurt wilt

    In de jaren ‘80 is gebleken dat asbestvezels gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van de mens. Het inademen van de vezels kan op termijn bepaalde vormen van kanker veroorzaken. Wanneer je asbesthoudende materialen in of om je woning hebt, loop je de kans dat je deze asbestvezels inademt.

    Asbest in je woning? Dit kun/moet je doen

    Wanneer je asbest aantreft in of om je woning, dan is het in veel gevallen belangrijk om snel te handelen. Hiermee voorkom je dat de asbest gezondheidsproblemen kan gaan opleveren. Je kunt hiervoor het beste de volgende stappen volgen:

    1. De asbest vaststellen: Allereerst is het belangrijk dat je vaststelt dat het echt om asbest gaat, dit noem je de asbest inventarisatie. Asbest is lastig met het blote oog te herkennen en daarom is het het beste om dit te laten onderzoeken door iemand die hier gespecialiseerd in is. Hierdoor weet je zeker dat het om asbest gaat en hoeveel het is, zodat het op de juiste manier verwijderd kan worden.
    2. Moet het asbest weg of niet?: In sommige asbest gevallen kan het geen kwaad om het asbest te laten zitten. Dit is bijvoorbeeld het geval als het asbest nog stevig vast zit of als het materiaal onbeschadigd is. Wanneer het materiaal wel beschadigd is, kan het gevaarlijk worden en moet het wel verwijderd worden. Asbestdaken kunnen beter wel behandeld worden omdat deze vanzelf slijten door weer en wind. Hierdoor kunnen de asbestvezels vrijkomen en ingeademd worden.
    3. Wie moet de asbest weghalen?: Wanneer je zelf de eigenaar bent van het asbestgebied, dan ben jij verantwoordelijk voor het verwijderen van het asbest. Wanneer je bijvoorbeeld een huis huurt of je hebt asbest aangetroffen ergens buiten je huis. Dan is het altijd goed om de eigenaar hierover te benaderen. Diegene is dan verantwoordelijk voor de verwijdering.
    4. De asbest verwijderen: Wanneer het asbest verwijderd dient te worden, dan zul je dat in veel gevallen uitbesteden. Bij bijvoorbeeld een asbestdak mag je het zelfs niet zelf verwijderen en zul je het moeten uitbesteden aan een expert. Sommige andere vormen kun je wel zelf verwijderen, maar je dient hier wel rekening te houden met je gezondheid en de voorwaarden vanuit de gemeente. Zo moet je bijvoorbeeld vaak een sloopmelding doen bij de gemeente als je asbest gaat verwijderen.

    Wat zijn de kosten van asbest verwijderen?

    Wanneer je zelf eigenaar bent van het asbestmateriaal, dan is het ook aan jou om het te (laten) verwijderen. De kosten voor het verwijderen van asbest zijn voor de rekening van de eigenaar, in dit geval jij.

    Wil je de exacte kosten weten van het verwijderen van asbest? Dan kun je het beste een offerte opvragen bij een gecertificeerde asbestverwijderaar. Het asbestprobleem kan dan geïnventariseerd worden en op basis daarvan kan een specifiek kostenplaatje worden geschetst.

    Tot slot: wat is asbest en hoe kom je er vanaf?

    Asbest is een verzamelnaam voor een aantal voorkomende mineralen (silicaten), die zijn opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels. Het werd tot in de jaren ‘80 veel gebruikt als bouwmateriaal omdat het sterk, slijtvast, brandwerend en isolerend is. Tegenwoordig weet men dat het materiaal bepaalde gezondheidsrisico’s met zich meebrengt en is het verboden het materiaal nog te gebruiken in de bouw.

    Heb jij asbest aangetroffen in of om je woning? Of heb je hier een vermoeden van? dan is het zaak om te laten bepalen of het verwijdert moet worden en wie daar verantwoordelijk voor is. Het verwijderen van de asbest kun je het beste uit laten voeren door een gespecialiseerd asbestverwijderaar als SMART advies. Neem dan ook gerust contact met ons op als je wilt weten wat wij voor jou kunnen betekenen.

    Hulp nodig bij asbest?

    SMART Advies helpt je graag!

    Neem contact met ons op