Wat is asbestcement?

minuten leestijd

Er zijn verschillende manieren waarop je asbestcement kunt herkennen.

Veel woningen van voor 1993 bevatten nog asbestcement, een materiaal wat gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van de mens. Tegenwoordig wordt er niet meer mee gewerkt, maar het kan best zijn dat er nog asbestcement in jouw woning te vinden is. Waar je het aan kunt herkennen en waarom het belangrijk is het te herkennen lees je in dit artikel.

In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:

Asbestcement: een veelgebruikt bouwmateriaal tot 1993

Tot 1 juli 1993 was asbestcement een veelgebruikt materiaal bij de bouw van woningen en gebouwen. Het is een vorm van cement dat is versterkt met asbestvezels en werd veel gebruikt voor daken en waterleidingen. Het materiaal is waterdicht, brandwerend en vormvast. Toen duidelijk werd wat de schade kon zijn van asbest, werd het verboden het materiaal nog te gebruiken. Toch zit het materiaal nog in veel woningen en gebouwen die voor dit verbod gebouwd zijn. Het herkennen van asbestcement in en om je woning is erg belangrijk om te voorkomen dat je gezondheidsschade oploopt van de asbestvezels.

Hoe gevaarlijk is asbestcement?

Vaak wordt de vraag gesteld hoe gevaarlijk asbestcement nu echt is als het in je woning geconstateerd is. Asbestcement is zeker gevaarlijk, het bevat namelijk tot wel 10 procent asbestvezels. Deze asbestvezels kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid van de mens als deze worden ingeademd. Voorbeelden van gezondheidsproblemen door asbestvezels zijn:

  • Longkanker
  • Asbestose
  • Longvlieskanker
  • Buikvlieskanker
  • Andere longaandoeningen

Toch is asbest in je woning niet altijd even gevaarlijk. Asbestcement komt bijvoorbeeld veelal voor in hechtgebonden vorm. Hierbij zitten de vezels beter vast in het materiaal dan bij niet-hechtgebonden asbest. De asbestvezels komen hierdoor niet zomaar in de lucht terecht en blijven ‘veilig’ in het materiaal, zolang je het met rust laat. Ga je met het materiaal aan het werk (bijvoorbeeld boren, schuren, breken of zagen) of beschadigt het materiaal door externe factoren (zoals het weer)? Dan komen de asbestvezels vrij en kunnen deze worden ingeademd.

Asbestcement herkennen: hoe kun je dat zelf doen?

Laten we meteen met de deur in huis vallen: asbest en/of asbestcement met het blote oog herkennen is erg lastig. Sterker nog, dit is gewoon niet mogelijk. Toch zijn er een aantal manieren waarop je het asbestcement kunt herkennen of waarop je kunt nagaan of de kans groot is dat het in of om je woning te vinden is. Belangrijk om te weten is wanneer je woning gebouwd is en wat de meest voorkomende toepassingen van asbestcement zijn.

Asbestcement herkennen met het blote oog is niet mogelijk.

Een woning van voor 1 juli 1993?

Is jouw woning van voor 1993? Dan is de kans aanwezig dat er asbestcement in of om je woning te vinden is. Het is in dit geval altijd goed om je huis goed te inspecteren op mogelijke asbestcement locaties. Echter hoeft het niet te betekenen dat het asbest nog steeds aanwezig is in de woning. Wanneer je in het verleden bijvoorbeeld al eens een verbouwing hebt laten uitvoeren (of vorige bewoners), dan kan het zijn dat het asbestcement al is verwijderd.

Meest voorkomende toepassingen van asbestcement

Veel mensen denken dat asbestcement alleen voorkomt in golfplaten en asbestleien, waardoor ze niet verder kijken dan dat. Toch kan asbestcement op meer plekken voorkomen in je woning. Hieronder benoemen we de meest voorkomende:

  • Golfplaten: Wanneer er asbest in een golfplaat aanwezig is, dan kun je dit herkennen aan het typische honingraatpatroon. Daarnaast zijn golfplaten voorzien van een merkteken. In het geval van asbesthoudende golfplaten is dat AT, NF of CAF. Andere letters betekent dat de golfplaten asbestvrij zijn.
  • Asbestleien: Werden vroeger gebruikt als gevelbekleding en dakbedekking. Een NT-markering betekent dat het om asbestleien gaat, maar ook zonder markering kan het nog steeds om een asbesthoudend materiaal gaan.
  • Leidingen: Vroeger werd asbestcement gebruikt voor waterleidingen en rioleringen. In veel gevallen is dit al verwijderd, maar bij oudere woningen kan dit nog steeds aanwezig zijn. Vergeet ook niet de regenpijp te controleren.
  • Schoorsteen en luchtkanalen: Werd veel gebruikt voor schoorsteenkanalen, luchtkanalen, pijpleidingen, schouwkappen, schouwafvoer en voor de schoorsteenmantel.
  • Asbestcementplaat: Terug te vinden in gevels, dakbeschot en rond schoorstenen
  • Bloembakken en andere sierobjecten: Stenen bloembakken werden vroeger van asbestcement gemaakt omdat dit licht en stevig was. Oude bloembakken en ‘stenen’ sierobjecten kunnen daarom nog steeds asbestvezels bevatten.

Heb ik asbestcement in mijn woning?

Wanneer je wilt weten of je asbestcement in je woning hebt, is de eerste stap om na te gaan of je woning van voor 1 juli 1993 is. Vervolgens kun je kijken naar de meest voorkomende plekken van asbestcement en nagaan of deze van de originele bouw zijn. Is dit laatste het geval, dan is de kans groot dat er nog asbestcement in verwerkt zit. Wil je het zeker weten? Dan kun je het beste een asbest expert inschakelen voor een asbest inventarisatie. Experts weten precies waar ze op moeten letten om het asbest te herkennen en kunnen de inventarisatie op een veilige manier uitvoeren. Ga nooit zelf aan de slag met mogelijke asbestmaterialen. Zo voorkom je dat je gezondheidsschade oploopt door de asbestdeeltjes die vrijkomen als je ermee bezig bent.

Is er asbestcement geconstateerd in jouw woning? Dan kan de expert ook beoordelen of het noodzakelijk is om het materiaal te vervangen. In sommige gevallen kan het geen kwaad het materiaal te laten zitten en is regelmatige controle voldoende. In het geval dat verwijderen de beste optie is, kan de expert dit op een veilige manier uitvoeren dankzij voldoende kennis en een goede uitrusting.